Dans

Dokumentation av folklig dans i dagens Sverige samt bevarande och tillgängliggörande av kulturarvet inom genren. 

Arkivet för folklig dans

Visarkivets största och viktigaste samling är Arkivet för folklig dans som bildades av Henry Sjöberg 1965. Arkivet innehåller bland annat filmer, dansböcker, uppsatser, dansbeskrivningar, noter, fotografier och pressklipp från dansföreningar, danslärare, danskurser och seminarier.

Person- och organisationsarkiv

Dessutom ingår ett antal separata person- eller organisationsarkiv, till exempel från:

Ta del av danssamlingarna

Danssamlingarna förvaras i Svenskt visarkivs lokaler på Tegeluddsvägen 100 och studeras på plats. Besökare tas emot efter överenskommelse.

Boka besök via Visarkivets expedition
E-post: visarkivet@musikverket.se
Telefon: 08-519 554 88

Dans hos Musik- och teaterbiblioteket

Musik- och teaterbiblioteket har inte bara ett rikt utbud av danslitteratur, utan även material om dans i sina raritetssamlingarna, till exempel äldre fotografier och arkiv efter personer och organisationer inom dansen.

Missa inte Scenkonstmuseet

Hur känns det att stå ansikte mot ansikte med en dansare från ett annat århundrande, i exakt samma pose? På Scenkonstmuseet görs historiska och samtida nedslag inom musik, teater och dans. Föremål, bilder, videor och ljud, alla med egna historier att berätta, varvas med interaktiva stationer där besökaren kan sätta sig själv i rörelse.

Queerdans i Sverige

Queerdans handlar om att ifrågasätta heteronormen i dans, till exempel frångås vanan att det alltid är mannen som för och kvinnan som följer. Queerdans finns inom flera olika pardansgenrer, till exempel queertango, queersalsa, queerlindy och queerpolska. Musikverket har i ett dokumentationsprojekt samlat kunskap om queerdans som företeelse i Sverige. 

Till presentationen Det gueera dansgolvet